healthblog

A i zvogëlon Vitamina E plagët?

A i zvogëlon Vitamina E plagët?

Ndërsa vitamina E mund të ndihmojë në hidratimin e lëkurës, hulumtimi tregon që vajrat dhe shtesat e vitaminës E nuk kanë asnjë efekt të dukshëm në plagët.

Vitamina E ka një gamë të gjerë përfitimesh, përfshirë mbajtjen e syve të shëndetshëm dhe forcimin e sistemit imunitar. Disa njerëz besojnë se vitamina E zvogëlon pamjen e plagëve, por shumica e provave për këtë janë anekdotale.

Ky artikull shikon nëse vitamina E mund të ndihmojë në uljen e shfaqjes së plagëve dhe teknikave të tjera të dobishme.

isfarë është vitamina E?

Vitamina E është emri kolektiv për një grup komponimesh të tretshme në yndyrë me efekte specifike antioksiduese. Antioksidantët

mbrojnë qelizat nga efektet e radikalëve të lirë, të cilat dëmtojnë qelizat dhe mund të kontribuojnë në sëmundjet kardiovaskulare dhe zhvillimin e kancerit.

Vitamina E ekziston natyrshëm në disa ushqime, dhe prodhuesit i shtojnë të tjerët. Studimet sugjerojnë që burimet më të pasura të vitaminës E që ndodhin natyrisht janë arra, spinaq, kokrra të plota, vaj ulliri dhe vaj luledielli.

Vitamina është në dispozicion si një shtesë orale ose si vaj që njerëzit mund të aplikojnë në lëkurë.

Whatfarë thotë hulumtimi

Vitamina E është një trajtim popullor për djegiet dhe plagët. Sidoqoftë, studimet që shikojnë nëse aplikimi aktual i vitaminës E ndihmon në plagët kanë dhënë rezultate zhgënjyese.

Një studim më i vjetër nga viti 1999 duke parë efektin e vitaminës E në dhëmbje zbuloi se pothuajse një e treta e pjesëmarrësve kishin reaksione alergjike ndaj vitaminës. Në total, 90% raportuan ose një reaksion alergjik ose se vitamina nuk ndikoi në dhëmbëzimin e tyre.

Sidoqoftë, vitamina mund të përfitojë nga kushtet e tjera të lëkurës. Për shembull, një studim i vitit 2015 sugjeroi që vitamina E mund të përmirësojë simptomat dhe cilësinë e jetës për njerëzit me dermatit atopik, ose ekzemë.

Një përmbledhje e vitit 2016 thotë se kërkohen më shumë hulumtime për të hetuar nëse ka ndonjë vlerë në përdorimin e vitaminës E për të menaxhuar shërimin e mbresë. Aktualisht, nuk ka prova të mjaftueshme për të rekomanduar përdorimin e vitaminës E për të zvogëluar plagët.

Mësoni se cilat mjete juridike në shtëpi mund të ndihmojnë në trajtimin e plagëve.

Duke përdorur vitaminën E për plagët

bazuar në provat në dispozicion, duket se vitamina E nuk zvogëlon pamjen e dhëmbëzimit.

Sidoqoftë, hidratimi i lëkurës mund të ndihmojë në parandalimin e plagëve gjatë shërimit të plagëve, sipas Akademisë Amerikane të Dermatologjisë (AAD).

Për sa kohë që një person nuk është alergjik ndaj vitaminës E, ata mund të përdorin një hidratues që përmban këtë përbërës. Sidoqoftë, është e paqartë nëse hidratuesit që përmbajnë vitaminë E do të ofrojnë përfitime të veçanta.

Kushdo që është i interesuar të përdorë vajin aktual të vitaminës E ose të marrë shtesat e vitaminës duhet të flasë me një ofrues të kujdesit shëndetësor përpara se të provoni.

Mësoni më shumë rreth vajit të vitaminës E këtu.

teknika efektive për shërimin e mbresë

Ekzistojnë mënyra të tjera për të zvogëluar pamjen e plagëve që mund të jenë më efektive sesa vitamina E. Këto përfshijnë:

fletë silikoni

fletët e xhelit hidrogel ose silikoni janë veshje të buta, fleksibël, vetë-ngjitëse që një person mund të aplikojë mbi plagë për t’i rrafshuar dhe zbutur ato.

Silikoni mund të hidratojë indin mbresë dhe të zvogëlojë prodhimin e fibrave të kolagjenit. Kjo do të thotë që plagët mund të zhvillohen më të këndshme, më të buta dhe më të këndshme sesa do të ishin ndryshe.

Shërbimi Kombëtar i Shëndetit (NHS) në Mbretërinë e Bashkuar sugjeroni të përdorni fletë silikoni për 12 orë në ditë për të paktën 3 muaj.

Mësoni më shumë rreth indeve mbresë këtu.

Masazhi

Masazhi i mbresë është një nga trajtimet më të zakonshme për menaxhimin e mbresë. Sipas Fondacionit Britanik të Lëkurës, masazhi mund të ndihmojë në uljen e dhimbjes, kruajtjes dhe ndjeshmërisë. Mund të zbusë edhe disa plagë.

Për plagët më të vjetra ose të pjekura prej 10 centimetra katror (cm2), masazh për 5 minuta 3-4 herë në ditë. Një specialist i mbresë mund të ndihmojë në vlerësimin e teknikës më të mirë për një mbresë të veçantë.

Mësoni më shumë rreth dhimbjes së indeve mbresë dhe si mund të ndihmojë masazhi.

Dermarolling

Dermarolling, ose mikroneedling, është një procedurë që përfshin hala të vogla mbi sipërfaqen e lëkurës. Disa njerëz mendojnë se duke krijuar lëndime të vogla, lëkura do të shërohet vetë dhe do të përmirësojë pamjen e plagëve.

Një provë klinike e rastësishme e vitit 2014 në Dermarolling zbuloi se pas tre trajtimeve, plagët e puçrrave të pjesëmarrësve u përmirësuan në krahasim me një grup kontrolli. Pak pjesëmarrës raportuan dhimbje nga procedura.

Një dermatolog mund të jetë në gjendje të kryejë trajtime dermarolling.

Mësoni se si të trajtoni plagët e puçrrave këtu.

Procedurat e tjera kozmetike

Procedurat e tjera që mund të zvogëlojnë pamjen e plagëve përfshijnë:

  • Terapia me lazer: Kjo përfshin përdorimin e dritës për të synuar enët e gjakut që i bëjnë plagët të duken të përflakura. NHS thonë se mund të stimulojë prodhimin e kolagjenit dhe të zvogëlojë gropat. Sidoqoftë, jo shumë studime afatgjata ekzistojnë në efektivitetin e terapisë lazer për këtë qëllim.
  • Mbushësit dermal: Mbushësit harmoniqhealth.com e lëkurës janë injeksione që përmbajnë substanca për të zhytur lëkurën. Kjo mund të zvogëlojë pamjen e plagëve të groposur, por efektet janë të përkohshme.
  • Praktikuesit ndonjëherë përdorin krioterapinë për të ngrirë plagët keloide dhe për t’i ndaluar ato të rriten. Mund të rrafshojë gjithashtu. Kjo terapi përfshin përdorimin e azotit të lëngshëm, i cili mund të lehtësojë lëkurën në zonën përreth.

Mësoni ndryshimin midis mbushësve të Botox dhe Dermal këtu.

Sa kohë duhet të zbehen plagët?

Ndërsa shumica e plagëve zbehen me kalimin e kohës, shumë janë të përhershëm. Sa kohë duhet që një mbresë të zbehet mund të varet nga madhësia dhe thellësia e dëmtimit fillestar.

Sipas NHS, plagët e linjës së imët nga dëmtimet siç janë shkurtimet ose prerjet kirurgjikale mund të zgjasin deri në 2 vjet për të rrafshuar dhe zbehur. Lartësitë hipertrofike mund të vazhdojnë të trashen për 6 muaj para se të zbehen gjatë viteve të ardhshme.

Një studim i vjetër i vitit 2008 shikoi skuqjen e mbresë në 103 vullnetarë. Studiuesit zbuluan se u deshën 7 muaj, mesatarisht, që skuqja të zbehej. Në njerëzit me tone të errëta të lëkurës, plagët mund të jenë të kuqe, vjollcë ose kafe të errët.

Mësoni për puçrrat në lëkurën e errët këtu.

Përmbledhje

Ka pak prova klinike që vaji i vitaminës E ose shtesat mund të ndihmojnë në uljen e shfaqjes së plagëve. Ekzistojnë disa prova anekdotale, por efektet pozitive që njerëzit vërejnë mund të vijnë nga hidratimi ose masazhi i mbresë, sesa nga vetë vitamina E. Tjetër trajtime mbresë përfshijnë fletë silikoni, masazh dhe procedura kozmetike që stimulojnë prodhimin e kolagjenit, siç është dermarolling.

  • Mjekësia kozmetike/kirurgjia plastike
  • Mjekësia plotësuese/Mjekësia Alternative

Lajmet Mjekësore Sot ka udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e shqyrtuara nga kolegët , institucione kërkimore akademike, dhe revista mjekësore dhe shoqata. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.

Artigos relacionados

Botão Voltar ao topo