Blog

a kam çrregullim të ankthit shoqëror?

a kam çrregullim të ankthit shoqëror?

Nëse ndonjëherë ju është dashur të flisni ose të performoni para një grupi të madh njerëzish, ju e dini që përvoja mund të jetë shkaktare e ankthit. Ju mund të shqetësoheni për shkeljen ndërsa shkoni në një podium ose ecni nëpër një skenë, duke harruar pjesë të fjalimit tuaj, duke mos performuar, si dhe konkurrencën tuaj, ose të mos merrni duartrokitje nga audienca juaj. Ndoshta ndërsa parashikoni ngjarjen, rrahjet e zemrës suaj rriten, ju djersiteni më shumë se zakonisht, ose keni fluturat në stomakun tuaj. Shumë njerëz e quajnë këtë fazë të frikshme ose ankth të performancës, dhe është mjaft standarde, ndonjëherë edhe për ata që rregullisht duhet të drejtohen ose të argëtojnë turmat.

Sidoqoftë, për disa njerëz, ideja për të folur para të tjerëve është e tmerrshme. Në vend të nervozizmit dhe një zemre garash, këta individë përjetojnë sulme të panikut të plotë, thjesht duke menduar se janë në fokus të vëmendjes së të tjerëve. Sikleti i tyre dhe ankthi i fortë shtrihet në situata të përditshme sociale si të thirren në klasë nga një mësues, të marrë pjesë në një takim zyre, apo edhe të flasë me të tjerët në një ashensor. Ata shqetësohen për gjykimin e të tjerëve për ta ose refuzimin e mundshëm, kështu që ata përpiqen të shmangin ndërveprimet shoqërore krejt. Kjo frikë e tepërt nga situatat sociale është një gjendje e vërtetë dhe e zakonshme e shëndetit mendor të quajtur çrregullim i ankthit shoqëror, i njohur gjithashtu si fobi sociale.

Përcaktimi i çrregullimit të ankthit shoqëror

Edicioni i pestë i Manualit Diagnostikues dhe Statistikor të Shoqatës Psikiatrike Amerikane (APA) të çrregullimeve mendore (DSM-5) përcakton çrregullimin e ankthit shoqëror si "frikë të vazhdueshme nga një ose më shumë situata sociale ose të performancës në të cilat personi është i ekspozuar ndaj të panjohur njerëz ose një kontroll i mundshëm nga të tjerët. Individi ka frikë se ai ose ajo do të veprojë në një mënyrë (ose të tregojë simptoma ankthi) që do të jetë e turpshme ose poshtëruese). "

Fjala "këmbëngulëse" është thelbësore për këtë përkufizim. Ndjenjat e rastit të ankthit në situata të caktuara shoqërore ose ndrojtje rreth njerëzve të rinj mund të ndodhin pothuajse me këdo. Sidoqoftë, dikush me çrregullim të ankthit shoqëror do ta përjetojë këtë frikë ekstreme, ankth, frikë ose shmangie në mënyrë të vazhdueshme për gjashtë muaj ose më shumë.

Faktorë të tjerë e vendosin fobinë shoqërore përveç shqetësimeve racionale ose frikës së situatave sociale ose të folurit nga publiku. Njerëzit që vuajnë nga ankthi shoqëror e kuptojnë dhe pranojnë se frika e tyre është e tepërt ose e paarsyeshme, por ata nuk mund të bëjnë asgjë për t’i zvogëluar ato. Gjithashtu, simptomat e tyre të ankthit shoqëror prishin jetën e tyre të përditshme. Sipas përkufizimit të DSM, "shmangia, parashikimi në ankth ose shqetësimi në situatën (et) e frikës sociale ose të performancës ndërhyn ndjeshëm" me rutinat e përditshme, punën në shkollë, profesionet, aktivitetet shoqërore, miqësitë dhe cilësinë e përgjithshme të jetës. Së fundmi, për t’u klasifikuar si çrregullim i ankthit shoqëror, simptomat nuk mund të shpjegohen me efektet anësore të ilaçeve me recetë ose abuzimit të substancave.

Fobia sociale është shumë si fobitë e tjera, të tilla si frika e fortë e merimangave, gjarpërinjve ose lartësive. Njerëzit me një fobi specifike si këto do të kenë reagime të ngjashme si ato me fobi sociale. Në këtë rast, sidoqoftë, objekti i frikësuar nuk është një objekt, por një situatë specifike.

Kush vuan nga fobia sociale?

Fobia sociale është lloji i dytë më i zakonshëm i çrregullimit të ankthit në Shtetet e Bashkuara. Ndikon rreth 15 milion njerëz ose rreth shtatë përqind të popullsisë amerikane. Dhe nuk diskriminon bazuar në gjininë.

Ky lloj ankthi mund të fillojë në adoleshencë, megjithëse një situatë specifike mund të shkaktojë fillimin e të rriturve. Disorderrregullimi i ankthit shoqëror zakonisht diagnostikohet gjatë viteve të adoleshencës. Fëmijët me fobi sociale do të shfaqin simptoma (përfshirë tantrume ose të qara), të cilat janë të ndryshme nga ato me përvojë në moshën madhore.

Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit Mendor (NIMH), ekzistojnë disa shkaqe të mundshme të çrregullimit të ankthit shoqëror, megjithëse ende nuk ka prova shkencore për ndonjë nga këto. Hulumtimet e fundit kanë zbuluar se gjendja mund të funksionojë në familje, por jo domosdoshmërisht për shkak të faktorëve gjenetikë. Në vend të kësaj, studimet kërkimore sugjerojnë se fëmijët ose anëtarët e familjes së të sëmurëve nga çrregullimi i ankthit shoqëror kanë më shumë të ngjarë të zhvillojnë simptoma si sjellje të mësuara ose si rezultat i kujdestarëve mbivlerësues ose hiperkritikë.

Disa studiues gjithashtu besojnë se ndikimet kulturore, faktorët mjedisorë dhe përvojat shoqërore gjithashtu mund të kontribuojnë në zhvillimin e çrregullimit të ankthit shoqëror. Për shembull, mundësitë e kufizuara për të bashkëvepruar me të tjerët në situata sociale dhe për të zhvilluar sjellje të pranueshme dhe aftësi të pritura shoqërore si adoleshente mund të çojnë në ankth shoqëror. Po kështu, një ngjarje veçanërisht poshtëruese ose traumatike në money amulet qka eshte një situatë sociale, siç është ngacmimi nga një grup shokësh të klasës ose bërja e një PAS të mëdha gjatë një prezantimi publik, gjithashtu mund të kontribuojë në ankthin shoqëror.

Ekzistojnë gjithashtu disa prova që kjo çrregullim ankthi mund të jetë për shkak të një çekuilibri në kiminë e trurit ose një amigdala hiperaktive, e cila është zona e trurit të shoqëruar me frikën dhe përpunimin negativ emocional.

A mund të keni një çrregullim të ankthit shoqëror?

Me kaq shumë faktorë të mundshëm të rrezikut që kontribuojnë në zhvillimin ose fillimin e ankthit shoqëror, është e vështirë të përcaktohet nëse jeni në rrezik të lartë për këtë gjendje. Shtë madje e vështirë të dihet nëse aktualisht vuani nga çrregullimi i ankthit shoqëror. Instituti i ankthit shoqëror e quan fobinë sociale çrregullimin e ankthit "më pak të kuptuar" dhe problemin e kujdesit shëndetësor mendor. Sipas institutit, "shumica e njerëzve me ankth shoqëror nuk e dinë që e kanë atë", megjithëse ata e dinë se diçka është "e gabuar" me ta.

Ankthi shoqëror paraqitet si në simptomat fizike ashtu edhe në frikën psikologjike. Simptomat fizike të ankthit shoqëror mund të përfshijnë skuqje, vështirësi në të folur ose penguar fjalët, shmangien e kontaktit me sy, vjellje, djersitje të përhapur, dridhje, shqetësim, rrahje të shpejtë të zemrës ose palpitacione ose gulçim. Të gjitha këto janë rezultat i përgjigjes së luftës ose fluturimit, një reagim fiziologjik ndaj një kërcënimi ose sulmi të mundshëm të perceptuar. Për individët me ankth shoqëror, frika shoqërore e refuzimit, gjykimit ose bërja e diçkaje të turpshme ose të gabuar është aq ekstreme sa të ndjehet si rrezik i vdekshëm dhe sende të makthit.

Për njerëzit me çrregullim të ankthit shoqëror, frika mund të jetë një përgjigje për pothuajse çdo lloj mjedisi shoqëror ose shembull, duke përfshirë:

 • duke shkuar në një intervistë pune
 • Shkrimi para një klase
 • Duke folur në telefon në një format grupi
 • Përdorimi i banjëve publike
 • Vendosja e një porosie në një restorant
 • duke shkuar në një datë
 • Pjesëmarrja në një parti
 • Duke u thirrur në një klasë ose takim
 • Takimi me njerëz të rinj
 • duke iu nënshtruar një ekzaminimi mjekësor
 • Duke qenë në prani të një personi të autoritetit
 • Duke qenë në publik

Simptoma të tjera të çrregullimit të ankthit shoqëror

Kjo frikë nga situatat sociale do të shkaktojë një frikë të madhe parashikuese që çon deri në këtë ngjarje. Shumë individë me ankth shoqëror do të përpiqen t’i shmangin këto raste krejt. Sidoqoftë, nëse ata detyrohen të bëjnë një ambient shoqëror që shkakton ankth ose kapen në një situatë të vështirë pa paralajmërim, përgjigja e tyre në ankth mund të jetë e rëndë, mbase edhe duke provokuar një sulm paniku ose, më saktë, një sulm ankthi.

Lyshtë interesante, Instituti i Ankthit Social nuk pajtohet me gjuhën "sulmi paniku" i përdorur në përshkrimin DSM-5 të çrregullimit të ankthit shoqëror. Instituti sqaron se ndërsa sulmet e panikut zakonisht "precipitojnë ndjenjat e një urgjence mjekësore" (si dhimbja në gjoks para një sulmi në zemër) dhe janë një lloj i veçantë i çrregullimit të ankthit, shkaktohet një sulm ankthi kur një person ka frikë se diçka e tmerrshme do të ndodhë.

çfarë ankthi shoqëror nuk është

Me këtë mungesë të qartësisë brenda përkufizimeve, si dhe të sëmurët që nuk e kuptojnë qartë se simptomat e tyre të ankthit mund të tregojnë çrregullim të ankthit shoqëror, nuk është për t’u habitur që mjekët dhe profesionistët e shëndetit mendor shpesh keq diagnostikojnë gjendjen.

Instituti i Ankthit Social raporton se punojnë me pacientë me ankth shoqëror, të cilët janë diagnostikuar keqbërje se kanë depresion klinik, çrregullim depresiv të madh, çrregullim bipolar, çrregullim të panikut, skizofreni, çrregullim të personalitetit, çrregullim të hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes (ADHD) dhe çrregullim të spektrit të autizmit. .

Disa nga kjo konfuzion mund të jenë për shkak të "risisë" së ankthit shoqëror si një çrregullim mendor. Ndrojtja është përshkruar në letërsi që nga rreth 400 B.C. Sidoqoftë, termat "fobi sociale" dhe "neuroza sociale" nuk u përdorën deri në fillim të viteve 1900 për të përshkruar çrregullimin psikiatrik të drojës ekstreme. Edhe atëherë, kjo çrregullim mendor nuk u njoh plotësisht nga komuniteti mjekësor deri në vitin 1985, kur u përfshi në edicionin e tretë të DSM. Përshkrimi u rishikua në 1989 për të përfshirë "çrregullimin e personalitetit të shmangur" dhe "fobinë shoqërore të përgjithësuar".

sshtë koha për të gjetur ndihmë profesionale

Me ndikimin e tij të rëndë në jetën e përditshme të një personi, çrregullimi i ankthit shoqëror mund të jetë keqësues. Sidoqoftë, ka mundësi të shkëlqyera trajtimi për t’ju ndihmuar të menaxhoni ose kapërceni çrregullimin e ankthit. Ju mund të zgjidhni të caktoni një takim me mjekun tuaj të përgjithshëm për të përjashtuar çdo gjendje mjekësore ose efekte anësore nga ilaçet që mund të shkaktojnë simptomat tuaja.

Nëse një mjek i përgjithshëm dyshon për një diagnozë të një çrregullimi ankthi, ata mund t’ju referojnë tek një psikiatër ose psikolog për trajtim. Me të gjithë profesionistët e shëndetit mjekësor ose mendor, sigurohuni që të përshkruani në detaje simptomat tuaja të ankthit, përfshirë kur dhe ku ata paraqesin veten dhe saktësisht se si reagoni. Ky komunikim do të ndihmojë për të siguruar një diagnozë të saktë të fobisë sociale sesa një çrregullim të ankthit të lidhur, çrregullim të humorit ose një nga shumë çrregullime të tjera mendore të zakonshme.

Trajtimi i ankthit shoqëror mund të përfshijë ilaçe, psikoterapi, ose, ka shumë të ngjarë, një kombinim të të dyve. Tre lloje të ilaçeve shpesh përshkruhen për të trajtuar simptomat e çrregullimit të ankthit shoqëror: ilaçe kundër ankthit, antidepresantë dhe beta-bllokues. Ndërsa ilaçet kundër ankthit dhe antidepresantët trajtojnë simptomat fiziologjike të këtij lloji specifik të çrregullimit të ankthit, beta-bllokuesit kryesisht punojnë në disa nga simptomat fizike, siç janë rritja e rrahjeve të zemrës, dridhjet ose djersitja e tepërt. Mjeku juaj do të krijojë me kujdes kombinimin e duhur të dozave të ilaçeve dhe gjatësinë e trajtimit për të minimizuar efektet anësore dhe të siguroni që të mos zhvilloni një varësi.

Psikoterapia, e njohur edhe si Talt Therapy, plotëson trajtimin e ilaçeve. Ekzistojnë disa lloje të opsioneve të psikoterapisë në dispozicion për trajtimin e çrregullimit të ankthit shoqëror, dhe terapia njohëse-sjellëse (CBT) ka provuar të jetë një nga më efektivët. CBT funksionon duke rikualifikuar trurin tuaj për të menduar, sjellur dhe reaguar ndryshe me situatat që ju bëjnë të ndjeheni të shqetësuar ose të frikësuar. Terapisti juaj do të përdorë teknika si përsëritja dhe përforcimi gjatë trajtimit tuaj CBT, duke ju ndihmuar të njihni dhe të përballoni më mirë mendimet tuaja negative dhe frikën iracionale. Një terapist i mirë gjithashtu mund t’ju ndihmojë në trajnimin e aftësive sociale.

gjeni një profesionist të shëndetit mendor sot

çrregullimi i ankthit shoqëror është një gjendje e rëndë e shëndetit mendor që mund t’ju ndalojë të zhvilloni një jetë shoqërore dhe të shijoni situata të përditshme. Profesionistët e shëndetit mendor në Therapy Group të NYC mund t’ju ndihmojnë të zbuloni ose të ktheheni në llojin tuaj normal, kështu që ju mund të shijoni përsëri jetën. Mos prisni të arrini tek një nga terapistët më të mirë në New York City sot.

Artigos relacionados

Verifique também
Fechar
Botão Voltar ao topo